La II Escola de la tardor arriba a Morella els dies 12, 13 i 14 de setembre per a mostrar i reivindicar el paper de la dona en les zones rurals. D’aquesta manera, s’han organitzat diferents xerrades i conferències a càrrec de dones dels diferents escenaris del món rural sota el títol Programa de conscienciació, participació per al foment i desenvolupament de l’economia verda i social a través de la custòdia del territori i des d’un enfocament de gènere a la província de Castelló. Aquestes jornades s’emmarquen dins de les activitats que s’organitzen a Morella durant aquest 2019 quan la ciutat és la Capital de la Muntanya Espanyola.
La regidora d’Igualtat, Mari Carmen Escuder, ha destacat que “es tracta d’una activitat molt interessant al voltant del paper de les dones a l’economia rural”. L’edil ha comentat que “les diferents conferències i xerrades són a càrrec de dones treballadores en diferents àmbits, les quals explicaran les seues experiències i punts de vista sobre l’actualitat de la dona en l’entorn econòmic dels pobles”. Així, Mari ha volgut “animar a totes a assistir als diferents espais que comprenen l’Escola de la tardor a Morella”.
Cal recordar que al mes de novembre de l’any 2017 Morella va albergar la I Escola de la tardor amb més de 90 dones participants sota el lema Economia verda, noves ruralitats des d’un enfocament de gènere. Aquest encontre va reunir a un ample ventall de dones empresàries que van acudir de tota la geografia valenciana. D’aquesta manera, la segona edició pretén continuar el camí que es va iniciar en aquesta data i seguir desenvolupant projectes empresarials d’èxit dins de l’economia verda de les zones d’interior.
Programació de la II Escola de la tardor a Morella
La II Escola de la tardor a Morella començarà el dijous 12 de setembre amb la recepció a les invitades i acreditades a l’ajuntament des de les 12.00 hores fins a les 16.00 hores. A les 16.00 hores, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i la Directora de la Cooperativa Hort del Manyano, Esperanza Meléndez donaran la benvinguda a aquest congrés. A partir de les 17.30 hores es realitzarà l’acte inaugural amb la ponència El feminisme a Espanya a càrrec d’Amelia Valcárcel, un referent incontestable del feminisme espanyol i consellera electiva del Consell d’Estat, entre altres càrrecs.
El divendres 13 de setembre comença la jornada a les 09.00 hores amb la xerrada La realitat de les dones en els escenaris rurals a càrrec de Marisa Soleta, Directora de la Fundación Mujeres. A les 11.00 hores tindrà lloc Economia Verda des d’una perspectiva de gènere a carrec de Carmen Castro, Economista i investigadora, especialitzada en polítiques de gènere i justícia redistributiva. A les 12.30 hores, Models de negoci responsables a càrrec de Nieves Ramos, Responsable de Relacions Institucionals i Igualtat a Koopera. A les 16.00 hores, Dones Referents amb Neus Albertos, feminista valenciana. A les 20.00 hores, obra teatral Els senyors de la terra per Begoña Tena, actriu i derectora de teatre. Per acabar la jornada hi haurà una festa feminista a les 22.30 hores.
El dissabte la jornada comença a les 9.00 hores amb la xerrada Models de negoci responsables a càrrec de Regina Monsalve, gerent de l’empresa d’inserció Monograma en Ecologicval. A les 10.30 hores Taula de sororitat amb Eva Cifre, Profesora titular a la Universitat Jaume I, Ana Porta, Tècnica d’Igualtat, i Ana Moltó, Filòsofa i agent d’igualtat. A les 12.00 hores, La perspectiva de gènere en els grups de Desenvolupament Rural a càrrec d’Oliva López, del Grupo de Desarrollo Rural de Sierra Mágina. A continuació Taula de vivències amb Ivana Ponsoda, empresa El Boi, Maria José Olaria, empresa L’Alforí, i Alicia Calero, empresa Sense Sentit. Finalment tindrà lloc la cloenda a càrrec de Francisco Javier Santos, President de la Cooperativa Hort del Manyano.