L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha traslladat a la subdelegada del Govern, Soledad Ten, les demandes d’infraestructures i serveis estatals pendents de desenvolupar, que formar part de la ‘agenda de Castelló’ en la qual el Govern municipal aglutina les reivindicacions davant la resta d’administracions públiques. Marco i Ten han mantingut una reunió hui en l’Ajuntament per a analitzar la col·laboració entre ambdues institucions en l’impuls dels projectes històrics en la capital de la Plana.
“Castelló està reivindicant els projectes necessaris per al seu desenvolupament com a ciutat. L’Ajuntament vol un escenari de diàleg amb el Govern central per a reactivar els projectes d’infraestructures que són essencials per a l’economia i el benestar de Castelló”, ha afirmat Marco, que ha destacat la “receptivitat” i la “sensibilitat” de Ten cap a les propostes que es defensen des de la capital de la província.
La subdelegada, en eixe sentit, ha incidit en la voluntat d’atendre les demandes de las ciutats: “Volem ser la connexió de tots els municipis amb el Govern d’Espanya. Hem escoltat les reivindicacions històriques de Castelló i anem a intentar fer força i agilitar tots els projectes pendents”. Ten ha destacat la importància dels municipis en l’estructura de l’Administració pública per la seua proximitat a la ciutadania.
Un dels projectes en els quals s’ha incidit en la reunió ha sigut el d’impulsar la connexió ferroviària de l’estació intermodal de mercaderies, una infraestructura estratègica per a l’economia local i provincial. L’execució de l’accés ferroviari s’ha d’executar de forma paral·lela a la de la construcció de l’estació intermodal per a garantir l’operativitat de la instal·lació.
Marco i Ten han abordat altres infraestructures estratègiques per a Castelló, com el Corredor Mediterrani i la gratuïtat de l’autopista AP-7, reivindicació expressada en diverses ocasions des de l’Alcaldia, el Govern municipal i el ple de la Corporació. “Volem una autopista lliure i gratuïta, sense peatges”, ha reiterat Marco. Ten ha recordat que el Govern ja ha anunciat la liberalització de l’autopista en acabar la concessió en 2019.
La millora de la xarxa de Rodalies ferroviàries cap al Maestrat, que confirmaria la capitalitat de Castelló, és un altre dels projectes en els quals es produiran avanços. Marco ha exposat la necessitat de millorar el servei i Ten ha destacat que el projecte serà una realitat a curt termini, abans d’acabar l’any. L’AVE també ha sigut objecte d’anàlisi en la reunió. L’alcaldessa ha defensat la necessitat que el Ministeri de Foment establisca més freqüències en la connexió amb Madrid.
L’adequació de la desembocadura del riu Sec i la neteja dels llits de barrancs del terme municipal ha sigut un altre dels punts analitzats en la reunió. En diferents moments del mandat, Amparo Marco ha reclamat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que execute les obres de l’obertura de la desembocadura per a connectar-les amb la seua part nord, la qual cosa reduiria les inundacions en la Marjaleria. A més, l’actuació permetria intervenir en el barranc del Sol, una reivindicació històrica de les associacions veïnals de Sant Agustín i Sant Marcos.
L’alcaldessa ha transmès a la subdelegada la reivindicació d’un millor finançament per als municipis, com ja va traslladar al president del Govern, Pedro Sánchez, en la seua visita a Castelló. La reforma del model de finançament hauria d’anar acompanyada, a la seua manera de veure, de la flexibilització de la regla de despesa, de manera que no es penalitze als ajuntaments sanejats que vulguen dedicar més recursos a polítiques socials. En matèria de seguretat, s’ha destacat la cooperació entre la Policia Local i les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que ha permès situar a Castelló com una de les capitals amb més baixa taxa de delinqüència.