L’Ajuntament d’Alacant aposta per l’eficiència energètica i per la sostenibilitat i preveu aprovar en Junta de Govern Local els tres lots que componen el projecte d’obres, presentat per la Regidoria d’Infraestructures i Manteniment que dirigeix el regidor José Ramón González, «Treballs d’autosuficiència energètica en diferents centres educatius d’infantil i primària de la ciutat d’Alacant, mitjançant la instal·lació de panells solars fotovoltaics. Fase 1» amb un pressupost total d’1.131.853 euros i un termini d’execució de sis mesos per cada lot.
L’edil d’Infraestructures i Manteniment, José Ramón González, ha posat en valor la importància d’aquest projecte «tan beneficiós amb el qual s’aposta per invertir en les energies renovables que generarà un estalvi econòmic i es posa en marxa en els col·legis públics de la ciutat d’Alacant que tenen un gran consum d’energia elèctrica en horari diürn i ara, gràcies a la instal·lació dels panells en les cobertes abans desaprofitades d’aquests, serà possible produir de forma sostenible l’electricitat que necessiten en el mateix horari del centre».
D’aquesta forma, l’objecte de l’esmentat contracte dividit en tres lots és procedir a la instal·lació de panells solars fotovoltaics per a autoconsum sense excedent, amb la finalitat de subministrar electricitat neta i gratuïta a 33 col·legis públics de la ciutat d’Alacant.
Per a aconseguir objectiu, s’han estudiat les cobertes i edificis de tots els col·legis del municipi triant els que a causa de la seua fesomia, tipus de coberta i obstacles que puguen donar ombres, s’adapten millor a les instal·lacions d’energia solar, deixant sense fer els que tenen teulades en pitjors condicions o tenen ombres pròximes que reduirien la producció en excés. Els centres triats tenen les cobertes dels edificis sense ús i sense obstacles pròxims, la qual cosa permet la producció òptima de les plaques fotovoltaiques.
La instal·lació fotovoltaica estarà composta per un camp fotovoltaic, instal·lat en la coberta de l’edifici, un sistema de condicionament de potència i la instal·lació elèctrica corresponent per a la seua connexió amb la xarxa interior de l’usuari per al seu autoconsum instantani sense excedents, que s’ha dimensionat conforme als consums de la instal·lació. A més, el sistema d’autoconsum de cada col·legi es connectarà a la instal·lació elèctrica de cada col·legi mitjançant un interruptor de cort en càrrega en el mateix quadre.
Lot 1
El pressupost destinat per al Lot 1 és de 374.541 euros per a col·locar els panells en 11 col·legis públics: CEIP Eusebio Sempere, CEIP Gloria Fuertes, CEIP Juan Bautista Llorca, CEIP La nostra Senyora de la Pau, CEIP Pedro Duque, CEIP El Tossalet, CEIP Verge del Remei, CEIP Muntanya Benacantil, CEIP Lucentum, CEP Alberto Barrios i CEP Tómbola.
Lot 2
Quant al Lot 2, el pressupost aconsegueix la quantitat de 432.746 euros per a dotar de panells solars fotovoltaics a altres 12 col·legis públics, que són el CEIP Antonio Mora Puchol, el CEIP Benalúa, el CEIP Pràctiques-L’Annexa, el CEIP Sant Ferran, el CEIP Els Ametlers, el CEIP Florida, el CEIP El Palmerar, el CEIP Rafael Altamira, el CEIP Ramón Llull, el CEIP Sant Gabriel, el CEIP Joaquín Sorolla i el CEIP Sant Blas.
Lot 3
En el cas del Lot 3, el pressupost ascendeix a 324.566 euros per a implementar instal·lacions d’autoconsum en deu centres educatius: CEIP Albufereta, CEIP La Condomina, CEIP Costa Blanca, CEIP El Faro, CEIP Mediterrani, CEP Giner dels Rius, CEIP Campoamor, CEIP Carlos Arniches, CEIP Manjón Cervantes i CEIP Nou D’Octubre.