L’alcaldessa, Amparo Marco; el regidor de Transició Ecològica; Fernando Navarro; i el director general de Medi Natural, Francisco Quesada, presenten el pla de gestió que protegirà i posarà en valor aquest enclavament natural
L’Ajuntament de Castelló i la Generalitat han presentat hui el pla de gestió de la microreserva de flora de la platja del Serradal, que contempla el desenvolupament de 10 mesures per a posar en valor i protegir l’enclavament natural. A l’acte han assistit l’alcaldessa, Amparo Marco; el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro; i el director general de Medi natural, Francisco Quesada.
“La platja del Serradal és una joia mediambiental que tenia una protecció en la fauna i que en el mandat anterior sol·licitem i aconseguim que també fóra una micrroreserva de flora. Tenim així una doble protecció, i volem continuar avançant per a mantindre la platja ho siga el més natural possible i deixar-la així de llegat als nostres descendents”, ha destacat l’alcaldessa, Amparo Marco, que ha subratllat que el Serradal serà una platja lliure de fum.
El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha subratllat que el pla de gestió de l’Ajuntament i el Consell recull “deu actuacions per a per a conservar i potenciar la microreserva”, entre altres, ha destacat que han començat els treballs per a substituir espècies al·lòctones i el seto actual per autòctones i que s’ha limitat l’ús per a per a garantir la nidificació del corriol camanegre.
Així mateix, ha avançat que en pròximament es treballarà per a retirar les dutxes fora de la zona d’influència de la microreserva i que s’instal·laran nous cartells informatius “perquè la ciutadania siga conscient que les restricció és perquè és un punt de biodiversitat que hem de respectar entre tots”.
La Conselleleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica va aprovar el 21 d’agost la declaració de microreserva de flora de l’ecosistema dunar del Serradal. El pla de gestió que promouen Ajuntament i Consell inclouen l’eliminació d’espècies invasores i introducció d’altres característiques de sistemes dunars de la zona actualment absents; substitució de l’actual tanca de gandul per una combinació d’espècies autòctones com a llentiscle, enerbre marí, sarsa, margalló i salat; retirada de dutxes pròximes; cessament de la remoció de l’arena mitjançant maquinària pesant; i col·locació de clos que aïlle les dunes dels corredors d’accés a la platja.
També estableix una limitació d’ús prohibint activitats que afecten la conducta dels ocells nidificants i a les plantes, mentre les tasques de neteja han de portar-se a terme de manera que no s’altere la geomorfologia .
Per part seua, els cartells informatius difondran l’ecosistema dunar, i les espècies de flora i fauna; destacant el corriol camanegre, una especie inclosa en el llibre roig dels ocells del Ministeri i Seu Bird Life en la categoria de vulnerable.