Noticias Valencia

12 abril, 2025
CastellóLa restauració de la Porta dels Apòstols de l’Arxiprestal de Morella és...

La restauració de la Porta dels Apòstols de l’Arxiprestal de Morella és un referent a Espanya

L’actuació sobre la Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal de Morella avança a bon ritme. D’aquesta manera, els treballs de neteja de la façana acabaran la propera setmana i s’iniciaran els treballs sobre la policromia que conté aquesta portalada característica del gòtic valencià. Així, durant la jornada d’avui s’han reunit membres de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Materials (IVC+R) amb altres del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per a valorar els estudis que s’han realitzat i intercanviar impressions sobre les tècniques a seguir per a la recuperació de la policromia.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat “la importància d’aquesta actuació que és un referent a Espanya per les característiques especials que té aquesta façana de la Basílica de Morella”. L’edil ha explicat que “s’està treballant de valent en aquesta segona fase, la qual avança a bon ritme i permetrà apropar-nos més a l’estat originari de la Porta dels Apòstols”.

D’altra banda, la subdirectora de l’IVC+R, Gemma Contreras, ha explicat que “li hem consultat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ja que és un centre molt prestigiós i tenen molta experiència en façanes policromades i intercanviar impressions sobre els estudis realitzats en la façana de Morella”.

A més, Pere Rovira, conservador i restaurador Responsable de l’àrea de pintura mural, escultura en pedra i elements associats a l’arquitectura del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha explicat que “aquesta col·laboració entre entitats és molt habitual per a intercanviar informació i avançar en els diferents projectes”. Així, Rovira ha detallat que “el principal problema amb tots els monuments que estan a l’exterior són les condicions climàtiques, per la qual cosa el nostre objectiu és netejar i recuperar la major part d’aquesta magnífica porta, així com preservar el monument el màxim temps possible”.

Aquest projecte es realitza amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, el Bisbat de Tortosa i l’ajuntament de Morella. La restauració és a càrrec de l’empresa CYRESPA i el director d’obra és l’arquitecte, Vicente Dualde. Així, cal explicar que la restauració va començar el passat mes de juny amb la primera fase de neteja de la façana fins a mitjans de mes d’agost. Ara es realitzen els estudis per a treballar sobre la policromia per a que la restauració finalitze abans que acabe el 2018.

Cal recordar que, durant el 2017 s’han realitzat diferents estudis per a comprovar l’estat d’aquesta part de la façana de la Basílica de Santa Maria la Major. Aquestos estudis els ha realitzat l’Institut Valencià de Conservació i Restauració, on han participat diferents universitats, tant espanyoles com europees, i han sigut pioners en l’ús de les últimes tecnologies, ja que han utilitzat drons, làsers i tecnologia 3D.

MÉS DE L'AUTOR

EMPRESA

ENTRADES RECENTS