La Diputació de Castelló ha iniciat noves actuacions en matèria de depuració en el seu objectiu de garantir la depuració d’aigües abocades pels municipis en tot el territori provincial. Així, el Govern Provincial ha licitat les noves estacions depuradores de Pavies i *Zorita per 299.303 i 232.000 euros respectivament, la qual cosa suma una inversió de més de mig milió d’euros. A més, també ha executat ja el subministrament dels nous equips de pretractament de la depuradora de Xilxes per 76.257 euros. Un conjunt d’actuacions que s’emmarca en el conveni d’infraestructures que manté amb la *Epsar per 5 milions d’euros i pel qual també contempla adequacions a Cabanes, Torre d´en Domenech, Llucena i Forcall.
El diputat provincial del Cicle Integral de l’Aigua, Juan Bautista Juan, ha posat en valor aquestes actuacions “que faciliten la vida als nostres pobles amb obres poc vistoses però fonamentals i prioritàries per als nostres ajuntaments com són les depuradores”.
És per això que el diputat ha posat l’accent que “parlem d’obres que no es veuen, no estan en el nucli urbà, no criden l’atenció, però igualen les oportunitats de la gent que viu en un poble respecte dels quals viuen en una capital, i sobretot minimitzen l’impacte de la vida humana respecte de l’entorn en el qual vivim”.
Líder a aplicar l’eficiència hídrica als pobles de la província
Amb aquesta històrica inversió en depuradores el Govern Provincial es consolida com el garant en l’aplicació de criteris d’eficiència hídrica en els municipis de la província impulsant iniciatives que redueixen el consum d’aigua al mateix temps que optimitza la depuració de la qual s’utilitza i l’aprofitament del rebuig per a ús agrícola en les prop d’un centenar de depuradores de municipis de menys de 5.000 habitants que manté. Precisament a aqueix capítol de manteniment de les depuradores destinarà 5,8 milions d’euros.
Cal assenyalar que entre els diferents indicadors que apunten a l’aposta per la sostenibilitat de la Diputació figura que ha aconseguit, a través de les instal·lacions de sanejament i depuració d’aigües residuals que gestiona en els municipis menors de 5.000 habitants de la província, que els més de 6.000 tones de fangs produïts s’aprofiten íntegrament com a fertilitzant de qualitat en més de 180 hectàrees de terreny agrícola. Això és fruit dels treballs de control dels abocaments industrials al clavegueram i de la implicació dels ajuntaments implicats, amb el que s’ha evitat la presència de metalls pesants en els llots i afavorit les seues bones propietats agrícoles.
Continuant amb aqueixes millores, el diputat ha assenyalat que “aquestes actuacions se sumen a les que estem realitzant a Vilafranca, amb quasi un milió d’euros de pressupost, Argeleta amb prop de tres-cents mil i Matet amb dos-cents quaranta mil euros. Això sense tindre en compte el col·lector de Borriol, que també estem executant. Totes elles actuacions molt importants per a continuar consolidant la nostra labor per la millor depuració d’aigües als nostres pobles”.