El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, s’ha reunit aquest matí en el Palau Provincial amb l’alcalde de la ciutat, Luis Barcala, per a abordar línies estratègiques de col·laboració entre totes dues administracions. Entre elles destaca la de reclamar conjuntament a l’Estat, en el termini d’un any, la titularitat dels depòsits de ‘La Britànica’ amb l’objectiu de desenvolupar en la zona un projecte clau sota el nom de ‘Alacant Cultural’.
Per a això, tant la institució provincial com el consistori presentaran al Govern Central en un període de dotze mesos un avantprojecte que incloga un exhaustiu estudi tècnic sobre l’estat de les instal·lacions i la seua proposta de rehabilitació. En aquest document es recolliran, així mateix, diverses idees de professionals sobre els possibles usos d’aquesta edificació i la seua viabilitat.
Es tracta de la primera trobada institucional de Mazón com a president de la institució, després de prendre possessió divendres passat en un acte en el qual es va constituir la nova Corporació Provincial. En aquesta reunió de treball tots dos responsables han acordat sol·licitar formalment a Patrimoni de l’Estat la cessió de l’antiga refineria, al mateix temps que s’han compromés a materialitzar inversions per a recuperar aquest espai i incloure’l en el conjunt patrimonial de la ciutat.
Carlos Mazón ha explicat que “aquests dies hem parlat de vertebració en la Comunitat Valenciana, des de l’exemple de practicar-la nosaltres. A la província tenim com una de les referències principals a la ciutat d’Alacant i és fonamental que la Diputació dinamitze els seus projectes en ella”.
Sobre aquest tema ha afegit que “amb una legislatura per davant, podrem desenvolupar noves iniciatives, però hui ens posarem al dia sobre com estan els diferents aspectes i acords que tenim en marxa i no volia passar per alt que el primer alcalde que rebo siga el d’Alacant”. No obstant això, Mazón ha insistit que “la nostra prioritat són els xicotets municipis, que són els més necessitats, per als quals Alacant és una gran referència”.
Per part seua, Luis Barcala ha manifestat que “s’obri una etapa que ha d’estar marcada necessàriament per aqueixa bona relació que venia mantenint l’Ajuntament amb la Diputació”. En aquest sentit, l’alcalde ha concretat que li ha plantejat al president la situació en la qual es troben “els temes que durant l’any passat vam anar desenvolupant”.
Entre ells ha subratllat l’eix cultural des de Lucentum, en el qual es va cedir per part municipal la parcel·la d’accés al jaciment per a condicionar-la i promoure un centre d’interpretació. També amb ‘La Britànica’ i el conveni per a la redacció d’una memòria que, tal com ha indicat Barcala, “traslladarem al Ministeri d’Economia i Hisenda perquè cedisquen a la ciutat la seua titularitat”.
L’estratègia traçada per la Diputació i l’Ajuntament és la de desenvolupar un eix que discórrega pel jaciment arqueològic de Lucentum, ‘La Britànica’ i el MARQ, aprofitant el pas del TRAM per tots ells. Aquesta iniciativa permetrà convertir Alacant en una ciutat competitiva en l’àmbit turístic i cultural i propiciarà la diversificació i ampliació de l’oferta, amb la connexió de la zona de platges, el Cap i la *Albufereta, amb el centre de la localitat.
A més, durant la trobada Mazón i *Barcala han intercanviat propostes sobre altres iniciatives conjuntes com la de seguir potenciat el ADDA com Palacio de Congressos i dinamitzar l’activitat turística, empresarial i econòmica d’aquest enclavament urbà mitjançant la captació d’esdeveniments i congressos.
També han tancat la col·laboració entre totes dues institucions per a continuar celebrant a la ciutat trobades internacionals en matèria de noves tecnologies i digitalització amb ‘Alacant Futura’, com ‘un gran eix transversal per a tota la ciutat’, tal com ha explicat el president, qui ha insistit que la Diputació serà un ‘gran soci col·laborador amb la seua pròpia agenda digital’ que se centrarà en Alacant com a ‘capital digital i tecnològica de la Comunitat Valenciana i del Mediterrani’.
Finalment, han analitzat la situació del col·legi ‘El Somni’, la ubicació temporal del qual es troba en les instal·lacions del centre Doctor Esquerdo de la Diputació, en els més de 2.500 metres quadrats que s’han destinat als alumnes d’Educació Especial fins a la construcció de les instal·lacions definitives. El compromís de Mazón i de Barcala és el d’agilitar els tràmits per a destinar un espai definitiu al centre, adaptat a les necessitats específiques dels estudiants.
Encuentra tu ETT mas cercana