La Diputació d’Alacant acaba de presentar les conclusions de la segona part de l’estudi ‘Jocs d’apostes en adolescents de la província d’Alacant’ en el que han participat alumnes de 4t de l’ESO i de 1r i 2n de Batxiller de la província. Després dels resultats, s’ha posat en marxa un ambiciós programa d’actuacions que aborda este fenomen des de diferents àmbits.
La diputada de Família i Ciutadania, Mercedes Alonso, ha presentat este matí les dades extretes d’este anàlisi, acompanyada per l’autor del mateix, el professor de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Miguel Hernández, Daniel Lloret. Segons es revela en el document, la creixent presència dels jocs d’apostes entre adolescents adquireix proporcions preocupants ja que, des de la legalització del joc online, s’ha incrementat la proporció de jóvens que accedixen a centres de tractament per un problema d’addicció. El sector d’apostes esportives en la xarxa és el que ha aconseguit un major auge.
Segons ha indicat Alonso, «la Diputació d’Alacant, sensible a esta realitat, ha assumit el disseny i impuls d’actuacions en matèria de prevenció, motiu pel qual l’any 2016 encarreguem a la Universitat Miguel Hernández d’Elx este estudi longitudinal». La diputada de l’àrea ha explicat que este es va fer sobre una mostra representativa de la província d’Alacant per a identificar hàbits de joc d’apostes i factors de risc psicosocials que serviren, posteriorment, de base per a dissenyar i implementar propostes preventives en els centres educatius.
A fi de continuar aprofundint en esta problemàtica, el passat any la institució provincial va encarregar la segona part de l’estudi en què han participat 2.437 alumnes i alumnes de 4t de l’ESO i de 1r i 2n de Batxiller dels Instituts d’Ensenyança Secundària de les nou comarques de la província d’Alacant. El coneixement de la prevalença de joc i els seus factors associats; el disseny, implementació i avaluació d’intervencions preventives o la formació dels professionals educatius, de servicis socials i sanitaris que atenen la creixent demanda dels centres educatius, de les famílies i de la ciutadania en general són alguns dels inputs estructurats i analitzats.
Claus de l’estudi
Este estudi pioner a Espanya perquè proposa, després del diagnòstic, una intervenció per mitjà d’un rigorós plantejament metodològic, ofereix dades com que 7 de cada 10 jóvens que han jugat una primera vegada continuen amb este hàbit a què, segons ha apuntat el professor Lloret, cal estructurar en dos rangs: el d’aquells que juguen amb un cert risc i el dels xavals que patixen conseqüències problemàtiques derivades d’ell.
En este sentit, el 4,8% dels menors complix el primer dels criteris, mentres que un 3% pertany al segon grup, «una taxa molt alta que de vegades genera conflictes com a agressions físics o deutes de joc», tal com ha puntualitzat. Davant d’este panorama, l’expert hi ha assenyalat que per a reduir eixos factors de risc els jóvens han de tindre la percepció real de què el que fan pot portar conseqüències negatives i, per a això, la societat ha de deixar de normalitzar el joc d’apostes i, d’altra banda, l’actitud parental enfront d’esta situació ha de ser contundent. A estos elements s’unix la pressió mediàtica que té una importància clau i danyosa per mitjà de potents campanyes publicitàries.