L’Ajuntament va derivar l’atenció a la via telefònica en el confinament i va duplicar les hores per a garantir l’assistència
El servei gratuït d’assessorament i atenció psicològica per a persones majors posat en marxa per l’Ajuntament de Castelló ha realitzat 462 serveis d’atenció durant tot 2020 i assistit a 45 persones en un any marcat per la covid-19 i que va portar a la Regidoria de Gent Gran a derivar aquest servei a la via telefònica per a mantindre aquesta necessària atenció durant el confinament i a duplicar les hores per a garantir l’atenció a totes aquelles persones majors que la requeriren. El total de serveis realitzats supera en número als efectuats des de 2017 a 2019.
“El servei d’atenció i assessorament psicològica a persones majors s’ha convertit en un servei necessari, especialment des que es va decretar l’estat d’alarma per l’emergència sanitària i social per coronavirus”, ha indicat Isabel Granero, regidora de Gent gran. Granero ha recordat que durant les setmanes de confinament es va derivar aquest servei a la via telefònica i que poc després es van duplicar les hores d’atenció per a donar servei a totes les persones que ho sol·licitaven, donat l’augment de sol·licitants. “Un servei que ha sigut tot un suport per a aquelles persones majors que han necessitat assessorament durant una pandèmia que està afectant aquest col·lectiu”, ha apuntat.
El servei d’assessorament i atenció psicològica a persones majors és un servei gratuït que l’Ajuntament de Castelló va posar en marxa en 2007, al costat del col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, com a projecte pioner emmarcat en el pla ‘Castelló, ciutat amigable amb les persones majors’.
Al llarg de 2020 s’han atés 45 persones i s’han realitzat un total de 462 serveis d’atenció, notant-se un important augment a partir del mes d’abril. Entre 2017 i 2019 es van atendre 104 persones i realitzat més de 400 cites.
Aquest servei gratuït dirigit a persones majors de 60 anys i empadronades a Castelló és un recurs d’atenció individual dirigit a objectius com la prevenció de problemes psicològics relacionats amb l’envelliment, l’anàlisi d’alternatives per a aconseguir actituds positives, ajuda a l’adquisició d’habilitats socials o millora de l’autoestima, entre altres.
Al llarg del passat any s’ha percebut una alta participació. Entre els casos més habituals abordats pels i les professionals del servei, s’ha incorporat el del maneig de l’ansietat per la situació sanitària, per l’excés d’informació i per la desinformació, així com la necessitat de ser compresos i abordar la situació de soledat, aïllament social i por. “Aquest servei ha sigut una eina molt útil d’acompanyament a aquelles persones majors que ho han passat malament des que es va decretar l’estat d’alarma per coronavirus”, ha afegit Granero.
Per a sol·licitar aquest servei cal enviar un correu a l’adreça oficinadelmayor@castello.es o bé dirigir-se al mòbil de l’Oficina del Major 683474785.
D’altra banda, la Regidoria de Gent Gran col·labora també amb el Telèfon de l’Esperança i el nou servei d’acompanyament telefònic de les persones majors, un servei gratuït i confidencial dirigit als qui es troben en una situació de soledat no desitjada. Aquest servei es dirigeix a persones majors de 65 anys i ofereix acompanyament telefònic per part de voluntaris del Telèfon de l’Esperança experts en ajuda i intervenció social. Es pot sol·licitar aquest servei a través de www.escuchandoalosmayores.es.
Encuentra tu ETT mas cercana