Noticias Valencia

21 noviembre, 2024
ValenciaEl MuVIM reivindica el paper de les «Dones Valentes» amb un vitrall...

El MuVIM reivindica el paper de les «Dones Valentes» amb un vitrall de Maribel Domènech

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), depenent de l’àrea de cultura de la Diputació de València, reivindica el paper de les Dones Valentes amb un vitrall, obra de Maribel Domènech, que s’exhibirà al hall del museu.

Aquesta proposta ha estat presentada pel director del MuVIM, Rafael Company; el responsable d’exposicions del museu, Amador Griñó; i l’artista Maribel Domènech. A més, d’avançar els detalls d’un homenatge a la trajectòria de la galerista Rosalía Sender, qui ha donat part de la seua col·lecció personal al centre expositiu de la Diputació de València.

Rafael Company ha defensat que al MuVIM “tot l’any és 8 de març”, a més de subratllar el compromís del museu amb les dones i les dones artistes. Així mateix, ha remarcat que el personal del MuVIM “pensa en el conjunt de la humanitat i que aquest és un museu per a ser dona amb totes les de la llei”.

Per la seua banda, Amador Griñó, ha mostrat les similituds entre Rosalia Sender i Maribel Domènech ja que tot i que “són dues generacions diferents, sembla que s’han passat el testimoni de la lluita”. Seguint amb la comparació entre aquestes dues dones, Griñó ha mencionat que tenen en comú “compromís i treball, l’una per la lluita (Rosalia Sendrer) i l’altra per l’art (Maribel Domènech)”. En aquest cas, el responsable d’exposicions del museu ha aprofitat la seua intervenció per a aportar algunes pinzellades envers la vida de Rosalía Sender, la qual, després de tornar de l’exili va venir a València i es va dedicar a difondre l’art arreu el territori valencià. Per a concloure, Griñó ha remarcat que Rosalía Sender “ha donat a la Diputació de València, en aquest cas al MuVIM, la seua col·lecció personal que consta de més de 100 obres”.

Per últim Maribel Domènech, autora de l’obra Dones Valentes, ha posat èmfasi a la importància que ha tingut per a ella fer el vitrall del museu en paral·lel amb l’homenatge a Rosalia, “amb qui vaig coincidir treballant durant la Transició. És un plaer i un honor”, ha remarcat.

Pel que fa a la seua obra, Maribel Domènech ha explicat que el vitrall mostra a les tres germanes Martí manifestant-se contra el pla urbanístic que afectava al barri del Cabanyal de València. Per aquest motiu, Maribel menciona que la seua obra “havia de ser un homenatge a la gent gran que donen dignitat a les reivindicacions i que tenen valors ferms”.

Dones Valentes és una mostra concebuda per a l’ocasió, té com a objectiu reivindicar, des d’una òptica i un llenguatge propis, la importància de la causa feminista i posar en valor el rol de les dones, els seus esforços i la seua lluita continuada.

MÉS DE L'AUTOR

EMPRESA

ENTRADES RECENTS