Noticias Valencia

21 noviembre, 2024
Ciencia i tecnologiaAntonio Quesada, CEO de l'empresa tecnològica Eyesynth

Antonio Quesada, CEO de l’empresa tecnològica Eyesynth

Des de l’any 2014, un grup d’emprenedors de Castelló estàn treballant en un projecte tecnològic que permet als invidents descobrir el seu entorn gràcies a unes ulleres que converteixen les imatges que capta la càmara incorporada en sò, permitint que puga ser conscient del que el rodeja. Antonio Quesada es el CEO de Eyesinth, l’empresa que està desenvolupant aquest projecte i que ha contestat les preguntes de Noticies Comunitat.

Antonio Quesada va nèixer a Pola de Laviana (Astúries) l’any 1974 i es tècnic superior d’imatge per a producció en TV. AntoinoQuesada té una extensa i variada trajectòria, des de la Universitat d’Oviedo (dissenyador multimèdia) , TV (dissenyador gràfic i editor) , i com a director d’art en dissenys d’estudi gràfic des de 2002, any en què es trasllada a viure a Castelló. En 2010 cofunda DEMbeta, empresa especialitzada en desplegament de Sistemes de Simulació 3D i Realitat Virtual, sent administrador de la companyia i desenvolupant simultàniament labors com CTO. En 2014 passa a dedicar-se en exclusiva al projecte Eyesynth.

Què ha supossat per a vosté la participació en el projecte Eyesinth?

Treballar en la creació d’Eyesynth és un dels reptes de disseny més complexos als que ens hem enfrontat, si no el que més. I al mateix temps, el més gratificant. Cada vegada que algú ve a provar les ulleres i li servixen, és un subidón per a nosaltres. És important destacar que les ulleres Eyesynth, no permeten a les persones cegues veure. Amb Eyesynth l’invident és capaç de percebre el seu entorn per mitjà d’un altre sentit que no és la vista, si no l’oïda. Nosaltres el cridem experiència de sentit augmentat.

Com va sorgir la idea de crear Eyesynth?

Eyesynth va sorgir d’una conversació sobre l’existència d’una gran varietat d’avanços tecnològics i la paradoxa que no haguera cap sistema tecnològic de mobilitat potent per a un col·lectiu tan gran. La nostra proposta sempre ha sigut poder canviar este paradigma i poder oferir una ferramenta de nova generació fàcil d’usar que amplie la independència de l’usuari.

Eyesynth es tota una experiencia per les persones amb visibilitat reduïda, quant es podrà gaudir de este complement per moures en llibertat?

La tecnologia està desenvolupada i funcionant. Estem tancant la fabricació de tots els elements i estarem en les botigues en uns mesos.

 width=

Quins son els elements de Eyesynth i com funciona?

El sistema es compon d’unes ulleres que inclouen unes xicotetes càmares en la part frontal connectades a un microordinador. Explicant-ho d’una forma senzilla, les càmares capturen l’entorn tridimensional i envien esta informació al sistema de software ubicat en un xicotet ordinador de la grandària d’un telèfon mòbil. Esta informació es transforma en so que s’envia novament a l’estropella. En les patilles porten integrat un sistema de so coclear, que transmet l’àudio a través del crani, no de les oïdes. Este so és paregut al rumor del mar, i es transforma i modula en funció del que graven les cambres. D’esta manera l’usuari pot detectar objectes, formes i distàncies. El seu ús és extremadament fàcil i intuïtiu.

El camí fins el moment actual, amb un prototip funcional, ha segut molt llarg. Quin es el pròxim pas per establir-se com a una opció real per a persones invidents?

El nostre objectiu sempre ha sigut ser una opció real, efectiva, còmoda i fàcil d’utilitzar. Per ara els test que portem amb alguns dels nostres usuaris estan anant genial, i ens estan donant un feedback molt important per a ajustar al màxim a les necessitats dels usuaris. Les Eyesynth expandeixen enormement l’ús del bastó y/o del gos guia. Per exemple, en la detecció d’obstacles aeris com els semàfors o branques d’arbre. Estem en l’últim pas abans d’arribar al carrer: la fabricació.

Premis i pressencia en moltes fires tecnològiques avalen la funcionalitat de Eyesynth. Quina es la rebuda que teniu en aquestos events arreu del mon?

Enguany hem rebut dos grans reconeixements. Un dels impulsos més importants ha sigut el poder entrar en el programa SME Instrument – Horizon2020 de la Comissió Europea, que finança les activitats d’Investigació, Desenvolupament i Demostració. També els guardons de RTVE Emprende, Onda Cero Castelló Ciència i Investigació, i el Premi Vodafone Innovació ens donen visibilitat i impuls per a anar a més. A més, recentment hem tingut la gran oportunitat de poder participar en el CES de Les Vegas, el major aparador de tecnologia de consum del món, i l’experiència ha sigut fantàstica. Hem fet centenars de demostracions i la resposta ha sigut molt bona. L’ambient allí és frenètic. Hem tornat molt contents.

Supong que es prompte per parlar de preus, però quant costarà una unitat de Eyesynth?

Una de les condicions que ens hem posat a nosaltres mateixos és que el producte no es convertisca en un producte de luxe per culpa del seu preu. Estem treballant per a fabricar al màxim de qualitat, mantenint els preus tan ajustats com ens siga possible. Estem parlant d’un preu de 2.420 EUR.

Quanta gent compón la plantilla de la empresa que ha creat Eyesynth?

Comencem sent només dos, i a mesura que el projecte ha anat creixent també ho ha fet l’equip. Ara mateix som més de 20 persones que estem involucrats, des de l’equip de desenrotllament tècnic, disseny, administració, provadors, màrqueting, comunicació, consellers … Un equip de què em sent molt orgullós.

MÉS DE L'AUTOR

EMPRESA

ENTRADES RECENTS