L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha presidit la presentació del vídeo de formació en reanimació cardiopulmonar (RCP) bàsica i l’ús del desfibril·lador, impulsat pel Rotary Club de Borriana, amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi i d’altres entitats, amb la finalitat de conscienciar la ciutadania de la importància de saber actuar davant una parada cardiopulmonar.
En la presentació han participat a més el president del Rotary Club de Borriana, Pedro Sancerni, i personal sanitari qualificat de l’equip sanitari docent del projecte, com ara l’especialista en cardiologia José Luis Diago i els metges Vicente Pallarés, de la Unitat de Vigilància de la Salut de la Unió de Mútues, i César Lozano, de SAMU en el Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències.
En el transcurs de l’acte, l’alcaldessa ha ressaltat la importància de divulgar aquestes maniobres per a aprendre les tècniques bàsiques per a saber actuar davant una parada cardíaca o respiratòria perquè amb això, “es poden salvar moltes vides”.
Safont també ha volgut posar en valor “l’ètica rotària i la tasca solidària i d’ajuda altruista per a millorar la vida de les persones del municipi” del Rotary, i “l’admirable treball especialitzat del personal sanitari” que ha participat en la iniciativa.
Així mateix, ha anunciat que els ha plantejat una nova línia de col·laboració per a acostar els temes de salut i de prevenció sanitària a “tots els col·legis de Borriana”, entre els quals s’inclouria la formació en RCP bàsica als escolars.
Segons ha explicat el cardiòleg Dr. Diago, a Espanya es produeix “una mitjana anual de 30.000 parades cardíaques amb una supervivència al voltant del 5 i el 10 per cent” i en molts casos, ha precisat, “s’hauria pogut evitar la mort si algú haguera iniciat una maniobra de ressuscitació cardiopulmonar (RCP) i s’haguera utilitzat un desfibril·lador públic de manera immediata”.
En aquesta línia ha indicat que si part de la població “fóra capaç de realitzar RCP bàsica i d’usar els desfibril·ladors, es podria disminuir el nombre de morts per aquesta causa”, de fet, ha concretat que el 20 per cent de les persones que pateixen una parada cardíaca, “sobreviuen sense seqüeles si se’ls realitza una reanimació bàsica”.
No obstant això, ha lamentat que només un 10 per cent de la ciutadania “sap com fer la RCP bàsica correctament”. Per això, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa que pretén formar a la població en “com detectar una parada cardíaca, activar els serveis d’emergència, iniciar compressions toràciques de forma precoç i efectiva, així com aprendre el funcionament dels DEA”.
Per la seua part, Pedro Sancerni ha assenyalat que des del Rotary Club Borriana, “conscients de tot això, s’ha desenvolupat un programa que es difon en un vídeo que s’emetrà a través de TV Borriana que ajude la població general a reconèixer i manejar aquestes situacions, i siga capaç de prendre decisions correctes, ràpides i sense dubtar, mentre s’activa el sistema sanitari d’urgències i emergències”. També ha agraït el treball de personal sanitari qualificat i la col·laboració de societats científiques i administratives.
En aquest projecte col·laboren l’Ajuntament de Borriana, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la Diputació de Castelló, Creu Roja Espanyola de Borriana, el Centre de Coordinació d’Urgències (CICU) de Castelló, la Societat Valenciana de Cardiologia, l’Institut Valencià del Cor, la Fundació Espanyola de Cardiologia i la Unió de Mútues de Castelló.
L’equip sanitari docent del projecte està format pel metge cardiòleg, soci de la Societat i Fundació Espanyola de Cardiologia i membre del Rotary Club Borriana, José Luis Diago, el metge de la Unitat de Vigilància de la Salut en la Unió de Mútues, Vicente Pallarés, el metge del Servei d’Urgències de l’hospital Universitari de la Plana, Salvador Doménech, el metge de SAMU en la CICU de Castelló, César Lozano, i la metgessa de Família del Centre de Salut de Borriana, Liliana Tarancón.
Encuentra tu ETT mas cercana