Noticias Valencia

5 enero, 2025
ValenciaCarcaixent finalitzarà al novembre la construcció del CRIS i del Centre de...

Carcaixent finalitzarà al novembre la construcció del CRIS i del Centre de Dia per a Malalts Mentals

Les obres del CRIS i Centre de Dia per a malalts mentals del municipi de Carcaixent ja han començat. Es tracta d’un projecte que ha sigut possible gràcies a la col·laboració interinstitucional entre la Diputació de València, la Conselleria i l’ajuntament de Carcaixent, amb un pressupost d’execució d’1.613.275 euros i una subvenció de 800.000 euros per part de la corporació provincial. L’altra meitat l’aportarà l’empresa adjudicatària.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat hui aquestes obres que es realitzaran en una sola fase. La vicepresidenta ha mostrat la seua satisfacció perquè “ja estan fent-se realitat les primeres col·laboracions, del total dels 10 centres socials d’abast comarcal que es construiran en aquesta legislatura en tota la demarcació de València, després de 20 anys de sequera de centres socials públics”. També ha remarcat que “per a Carcaixent es tracta d’una reivindicació històrica” i ha expressat la seua satisfacció al confirmar que “moltíssimes famílies de malalts veuran cobertes les seues necessitats i més de 20 treballadors i treballadores seran contractades”.

Per la seua part l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha mostrat la seua gratitud perquè “sense aquesta aportació financera de la Diputació, aquest projecte no seria possible” i ha destacat el “canvi de sensibilitat en la corporació provincial, perquè, fins ara, la distribució de recursos que hi havia era molt particular i en aquest cas ha sigut una distribució fixant-se en les necessitats reals de les persones”. Aquest projecte, que s’espera que estiga acabat a finals del mes de novembre, “materialitza una demanda històrica de Carcaixent i de tota la comarca en relació a un col·lectiu que, malauradament, continua sofrint l’estigma i l’exclusió social”, ha conclòs.

La regidora de Benestar Social a l’Ajuntament de Carcaixent, Teresa Oliver, ha recordat que es tracta d’un projecte “que venim reivindicant els representants públics i els professionals de la salut mental des de fa dècades”. Oliver ha recalcat que aquests dos centres suposaran “un recurs molt necessari per a treballar en la integració comunitària”. L’objectiu amb els centres és “fer una integració emprant tots els recursos que hi ha en el municipi, tant en l’àmbit de la salut com en l’àmbit esportiu, cultural i educatiu”, ha explicat.

Els dos centres, que s’ubicaran en el carrer Agora Grup de Teatre núm. 2 i ocuparan una superfície de 800 metres quadrats, donaran cobertura a 90 usuaris, 70 per al CRIS i 20 per al Centre de Dia, i ocuparan a més de 20 persones. Este últim serà un centre específic on es desenvoluparan programes intensius de recuperació funcional i activitats estructurades d’ocupació del temps lliure. Pel que fa al Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS), oferirà serveis específics i especialitzats orientats al món laboral, i adequats a les necessitats i situacions concretes dels usuaris i de les usuàries.

La Fundació Manantial, entitat sense ànim de lucre experta en salut mental, serà la responsable de realitzar la gestió integral dels centres. Aquesta entitat treballa en l’atenció integral de les persones amb trastorns mentals greus i compta amb molta experiència en la gestió de centres com els que estaran ubicats a Carcaixent.

Pressupost per a inversions socials de 2017 i el pla bianual 2018-2019

En el pressupost de 2017 aprovat per la Diputació de València, la corporació provincial va destinar un total de 5’6 milions d’euros a inversions socials. Amb aquests recursos es posarà en marxa un centre de recepció de xiquets i xiquetes a Llíria, i tres centres destinats a trastorns mentals greus, a Sueca, Paterna i el Centre de Dia per a Malalts Mentals de Carcaixent, que ja es troba en construcció.

La col·laboració entre administracions ha continuat enguany amb un pla bianual d’11.019.428 euros que farà possible la construcció de sis nous centres socials comarcals de titularitat pública a les localitats d’Ademús, Agullent, Aras de los Olmos, la Font de la Figuera, Meliana i Mislata. En cadascun d’aquests projectes el treball conjunt ha sigut clau, l’ajuntament ha aportat els terrenys, la Diputació ha invertit en la construcció, i la Generalitat Valenciana dotarà els centres de recursos per fer front a les despeses de funcionament i de personal.

Resposta a una demanda urgent

En la roda de premsa on es va presentar el pla bianual 2018-2019 per a centres socials, Maria Josep Amigó va incidir en què la posada en funcionament d’aquests serveis «està fent possible la creació de places públiques de centres socials al territori valencià per primera vegada en els darrers 20 anys». En aquest sentit, la vicepresidenta va subratllar que la inversió d’aquests 11 milions, sumats als prop de sis milions invertits en 2017, «permetrà la creació de més de 500 noves places públiques en centres socials d’abast comarcal, distribuïts territorialment per 10 comarques diferents de la demarcació de València».

MÉS DE L'AUTOR

EMPRESA

ENTRADES RECENTS