Un ampli elenc de xefs, empresaris i professionals de l’hostaleria exposen en les seues ponències des de les propietats de l’arròs fins al seu color, nous sabors o les últimes innovacions del producte
L’alcalde d’Alacant, el socialista Gabriel Echavarri, ha clausurat hui el III Simposi de l’Arròs, organitzat pel restaurant Dàrsena, que davall el lema “Arrossos saborosos, arrossos saludables” ha reunit a un important elenc de cuiners, productors i professionals d’hostaleria de tota Espanya. Junt amb l’al primer edil van estar la regidora de Turisme, Eva Montesinos, i la responsable de Comerç i Hostaleria, Gloria Vara, qui va ser l’encarregada d’obrir esta interessant jornada.
El primer edil, impulsor de la marca Alacant Ciutat de l’Arròs, va destacar la importància del turisme gastronòmic com un dels segments emergents del sector. Echávarri va afirmar que cal aprofitar l’immens potencial que oferix la gastronomia alacantina. Gens millor que la divulgació de les nostres variades receptes d’arrossos que són un referent tant a nivell nacional com internacional. Els turistes cada vegada valoren més la cuina de les ciutats que visiten”.
L’alcalde, que va agrair al director gerent del Dàrsena, Antonio Pérez Planelles, per haver repetit per tercer any consecutiu esta jornada tan didàctica i interessant, va voler destacar el paper i el valor dels nostres cuiners, xefs i professionals de l’hostaleria, que amb els seus saber fer i els seus coneixements aposten per la millora d’un producte molt el nostre, buscant sempre l’excel·lència.
En eixe mateix sentit va girar també el discurs d’obertura de l’edil Gloria Vara. “Entre tots aconseguirem que Alacant siga un referent directe del turisme gastronòmic. La marca Alacant Ciutat de l’Arròs diferència a la nostra cuina i busca l’excel·lència i la innovació. Estes jornades servixen per a donar impuls a la nostra cuina i gràcies a la perseverança dels seus organitzadors estem col·locant a la ciutat en el més alt de la gastronomia”.
L’III Simposi de l’arròs va arrancar amb una interessant ponència a càrrec de la directora del Dàrsena, Cristina de Juan, el qual va parlar dels objectius d’estes jornades que vénen celebrant-se durant tres anys. Entre ells, va destacar que cal anar avançant en els ingredients naturals, com ho són l’arròs, la ñora i el fons, sempre respectant un plat natural, lleuger i de bona digestió. També va incidir en la importància del tipus d’arròs, de les diferents varietats, i de l’important que és triar el correcte depenent del que es vol cuinar.
A continuació va intervindre Juan Valera, agricultor i productor que va explicar en què consistix la matèria primera, centrant-se en “El cicle del cultiu de l’arròs, varietats i productes derivats”, per a continuar amb els avantatges i beneficis d’este producte fonamental en la dieta mediterrània de la mà de la doctora en Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant, Ana Saragossa Martí, que va parlar sobre “El valor energètic i nutricional de l’arròs”.
María José Sant Romà va ser l’encarregada de posar un poc de color al matí amb “Els colors de l’arròs”, i va presentar els últims resultats dels seus estudis. La responsable del restaurant Monastrell va advocar per treballar l’arròs amb la major quantitat de segó o corfa possible. A mesura que es va polint el producte va canviant de sabor, color i de comportament. Per a esta famosa xef, és millor conservar esta corfa, que t’aporta xifra, perquè a més és més més sa, nutritiu i de sabor més intens.
La visió internacional vi de la mà d’Anna Mayer, formadora culinària en Panepanna i cofundadora de Guitián-Mayer i The Kilomeaters, que ens va portar fins a Itàlia per a conéixer l’origen del risotto i els paral·lelisme i diferències amb la nostra forma de cuinar l’arròs.
En l’equador de la jornada va arribar el moment de degustar un esmorzar amb l’arròs com a protagonista, que enguany va anar a càrrec de Rafa Soler, xef del restaurant Audrey’S de Calp i José A. Llarg, cap de cuina de Dàrsena.
Així mateix en la trobada van assistir els primers espases de la cuina de la província com el xef Rafa Soler, del restaurant Audrey’S de Calp; María José Sant Romà, del restaurant Monastrell d’Alacant o Raúl Resino, del restaurant Raúl Resino de Benicarló, tots amb una estrela Michelín. Estos cuiners van oferir les claus per a l’elaboració d’este aliment, les seues tècniques, els seus beneficis nutricionals.
La jornada va finalitzar amb una taula redona en què van participar els experts en la matèria en este producte tan alacantí i del que hi ha unes 300 especialitats catalogades. No és res estrany que a Alacant siga qualificada ja com la ciutat amb els millors arrossos del món, per la seua gran varietat i la seua especial manera de fer de l’arròs tot un art.