Noticias Valencia

21 diciembre, 2024
CastellóEl Museu de la Ciutat de Castelló arrimarà el patrimoni històric de...

El Museu de la Ciutat de Castelló arrimarà el patrimoni històric de la ciutat a veins i visitants

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha presentat aquest matí el que serà el Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC). L’edil ha estat acompanyada per la persona que ha desenvolupat tot el projecte del Pla Museològic, Ana Meseguer, i l’encarregat d’elaborar i desenvolupar la imatge i disseny del MUCC, Alberto Arza.

Ruiz ha explicat que “el MUCC comença al 2015 quan ens adonem que l’única seu de museu municipal de la ciutat, el Museu Etnològic, en realitat no és un museu sinó una col·lecció museogràfica”. “Per això, ens plantarem davant la necessitat d’un Pla Museològic que aglutine no sols les peces artístiques que podem tindre, sinó a més tots els edificis que tenim a la ciutat per poder explicar la seua història”, ha afegit. D’aquest mode, es començà a investigar el patrimoni artístic i tots els elements històrics de la ciutat per tal de “planificar la posada en valor i la vessant històrica i pedagògica d’aquest patrimoni de la ciutat amb una coherència unificada”, segons ha manifestat la regidora Ruiz.

En aquesta línia, Meseguer ha expressat que “el que hem fet en primer lloc és avaluar tot el patrimoni municipal i a partir d’aquesta valoració saber què és el que tenim, quins són els nostres béns i el seu estat de conservació”. Meseguer ha destacat que l’objectiu és “organitzar tot aquest patrimoni on cadascun d’aquests recursos ens explique un trosset de la història de Castelló, creant una xarxa de tot el patrimoni d’aquest territori sota el paraigües del MUCC”.

L’esquema general del MUCC està compost per una sèrie d’elements que ja funcionen i d’altres projectes que s’estan desenvolupant. Entre aquests es troben els que s’han estat desenvolupant durant el 2017 i ara al 2018 com el Castell Vell i el Refugi Antiaeri, així com els Itineraris Urbans ‘Muralla Medieval’, ‘Castelló Republicà’, ‘Ermites de Castelló’, i el de ‘Castelló Modernista’ que està previst per al 2019. A més, per al 2018-2019 també formarien part el Centre d’Interpretació del Caminàs i la Vila Romana de Vinamargo.

Dins d’aquest discurs unificat que connecta tot el MUCC també s’integren elements que ja estan en funcionament com El Fadrí, el Parc Ribalta i el Museu de la Mar, i altres recursos patrimonials com la Muralla Liberal, el Segon Molí o La Festa, a més d’un taller de restauració i magatzem. El cor d’aquest museu serà el Museu d’Etnologia que funcionarà com a seu i serà des d’on es gestionarà tot el museu.

La regidora Ruiz ha afirmat que “el MUCC no és estàtic, sinó que és una xarxa que es va ampliant i el que tracta és de conservar tot el que té la nostra ciutat, donant-li sentit, una imatge ordenada, i la màxima difusió possible per dignificar no sols la nostra història, sinó també el nostre patrimoni”. Així mateix, Meseguer ha volgut recordar que “un museu, al cap i a la fi, és una institució oberta i pública que investiga, conserva, comunica i difon, en el nostre cas, la història de Castelló amb els objectius de conservar el propi patrimoni i la història amb una labor divulgativa, lúdica i educativa”.

El MUCC és una aposta de futur per a la nostra ciutat, no sols com a recurs cultural sinó també com a recurs turístic, i al final és una forma d’autoestima, d’estima a la teua ciutat i a la teua història”, tal com ha destacat Ruiz.

El disseny del MUCC, format per quatre barres, ha estat inspirat en l’antic plànol de la ciutat i en el Penó de la Conquesta, segons ha explicat Arza. Aquest, amb una estètica senzilla i discreta, intenta cuidar al màxim els detalls sense interferir ni alterar els diferents elements que componen el patrimoni per tal d’evitar qualsevol tipus de contaminació visual.

MÉS DE L'AUTOR

EMPRESA

ENTRADES RECENTS